NLgroeit - Jouw mensen maken het verschil

De 8 grootste uitdagingen van groeiondernemers met personeel

Nog steeds ervaart een kwart van de bedrijven belemmeringen bij het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. Maar welke uitdagingen ondervinden groeibedrijven nog meer als het om personeel gaat? De 8 grootste uitdagingen op een rij.

8 grootste uitdagingen

  1. Hoe kom ik aan de juiste mensen in tijden van schaarste?
  2. Waar moet ik opletten bij het aannemen van mensen? Hoe selecteer ik de juiste mensen?
  3. Hoe voer ik een goed en effectief personeelsbeleid?
  4. Moet ik wel mensen aannemen? Hoe bepaal je of je met je huidige team de groei kan realiseren?
  5. Wat als ik geen personeel kan vinden? Hoe vang ik een personeelstekort op?
  6. Hoe behoud ik mijn mensen en motiveer ik ze? Hoe bind ik mensen aan mijn bedrijf?
  7. Hoe krijg ik mijn mensen mee in de groeistrategie?
  8. Hoe ga ik om met personeel? Wat moet ik zelf blijven doen, wat kan ik loslaten? Hoe laat ik de mensen doen waar ze goed in zijn?

Leer van andere groeiondernemers

Hoe komen andere groeiondernemers aan mensen en hoe zorgen ze dat ze blijven? Bekijk on bovenstaande video de tips van Rob van den Heuvel van Sendcloud, Remmelt van der Woude van CTouch en Bram Mutsaers van HBL Online. Van het 'stelen' van mensen tot het knuffelen van je medewerkers.

Hoe zorg je dat mensen voor jou willen werken?

nlgroeit - mentor Martijn van Laak

Hoe zorg je dat mensen voor jou willen werken? We vroegen het mentor Martijn van Laak van Lean Consultancy Group (LCG). Zijn bedrijf is vijf jaar op rij benoemd tot beste werkgever van Nederland door Great Place to Work. Wat is hun geheim? "Er is helaas niet één groot geheim," vertelt Van Laak. "We zijn al 10 jaar aan het leren hoe we LCG als werkgever steeds aantrekkelijker kunnen maken. Dat doen we vanuit onze overtuiging dat blije medewerkers zorgen voor blije klanten met als gevolg gezonde financiële resultaten. We hebben in die tien jaar wel een aantal best practises ontwikkeld, de LCG way, die we ook gebruiken om onze klanten mee te helpen."

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Een kernelement in de LCG way is vrijheid en verantwoordelijkheid. "Wij hebben ervoor gekozen de organisatie met z’n allen te besturen. We hebben geen managementlaag. Alle rollen zijn verdeeld over de medewerkers." LCG biedt alle vrijheid om die rol naar eigen inzicht in te vullen. "Tegelijk spreken we elkaar aan op de verantwoordelijkheid om steeds keuzes te maken die het beste voor de organisatie zijn. Dit zie je ook terug in onze arbeidsvoorwaarden. Er zijn geen vastgestelde vakantiedagen of beoordelingsgesprekken. Je bepaalt zelf wanneer en hoe lang je vakantie neemt. Jaarlijks krijgt iedereen automatisch een salarisverhoging, onafhankelijk van de prestaties. De medewerkers ontvangen 19% van de winst. Zo voelen we samen de pieken en de dalen in het bedrijf."

Fouten maken gebeurt toch. Laten we er dan maar zoveel mogelijk van leren.

Een ander element heeft te maken met leren van elkaar. "Wij gaan voor de grootst mogelijke persoonlijke groei. Dat is goed voor de organisatie én voor onze collega’s. Echt leren van elkaar kan volgens ons alleen in een veilige omgeving waarin ieder kwetsbaar durft te zijn." Elke week delen de medewerkers met elkaar hun persoonlijke successen en fouten. "In het begin was dat niet altijd even makkelijk, maar inmiddels voelt het heel normaal. Fouten maken gebeurt toch. Laten we er dan maar zoveel mogelijk van leren. Sterker nog, als je geen fouten maakt ben je waarschijnlijk te weinig buiten je comfort zone aan het acteren."

Life Time Employment

Ook voor LCG is het behouden van medewerkers erg belangrijk. "Al helemaal in een krappe arbeidsmarkt. Wij geloven bij LCG in Life Time Employment. Een oud concept, dat we in een nieuw jasje hebben gegoten." Als je bij LCG komt werken, is dat met de intentie voor de rest van je leven. "Dat klinkt wellicht vreemd, maar wij vinden het jammer als een samenwerking met één van onze collega’s eindigt. Daarom creëren wij steeds nieuwe uitdagingen binnen en buiten de organisatie om onze collega’s de kans te geven zich binnen de LCG familie verder te ontwikkelen." Als voorbeeld noemt Van Laak het opstarten van nieuwe bedrijfsonderdelen of het investeren in andere bedrijven. "Zo ontstaan er nieuwe rollen en uitdagingen. Wil je bijvoorbeeld ondernemer worden, dan bieden we je startkapitaal, tijd en/of begeleiding. Hierdoor raak je bij LCG nooit uitgeleerd en kun je bijna al je ambities waarmaken. We hebben dan ook amper verloop gehad de afgelopen 10 jaar."