Artikel

De vijf groeifasen van iedere groei-ondernemer

Groeimethodiek | Mensen

Kun je groeien leren en welke groeivaardigheden heb je nodig? De vijf groeifasen waar iedere groeiondernemer door heen moet.

Iedere groeiondernemer ondervindt het: tijdens de groei van je bedrijf vindt er een aantal crises plaats. Iedere fase gaat gepaard met aanpassingen in structuur, cultuur en winstgevendheid. Er ontstaat wrijving, de afstemming loopt niet lekker meer, er komen scheurtjes in de cultuur. Er sluipen fouten in het proces en opeens zijn er boze klanten. Het tij lijkt te keren, de winst neemt af, de groei stagneert of daalt. Je werkt keihard maar je hebt het idee dat je het niet meer weet en overziet. Dit zijn verschijnselen die iedere groeiondernemer meemaakt. Leuk of niet, vaak ben je zelf de sleutel om uit de crises te raken en een volgende fase te bereiken.

Van bottleneck naar leider

Aan het eind van een groeifase ben je als ondernemer vaak zelf de bottleneck. In de pioniersfase draait alles om jou als de ondernemer en is er weinig geformaliseerd. Om in de volgende fases te komen moet je als ondernemer steeds meer gaan delegeren en taken aan anderen gaan overlaten. Jouw rol ontwikkelt zich van ondernemer naar meewerkend voorman naar manager tot leider. Iedere fase vraagt om andere kwaliteiten van jou als ondernemer. Het groeiproces van je bedrijf is een persoonlijk ontwikkelproces. De beloning echter aan het eind van de rit is groot. Als leider heb je weer volop ruimte om te experimenteren en nieuwe groeipaden te ontwikkelen.

Goed nieuws is ook dat leiderschap een rol is die je kunt leren. Zoek een sparringpartner, een programma, een netwerk, een coach. Zorg dat je kan reflecteren op je eigen rol, anders naar jezelf gaat kijken, opties onderzoekt om je  gedrag aan te passen. Maak lastige issues bespreekbaar. Ook de mentoren van nlgroeit kunnen hierbij helpen. Heb jij een omzet van 1 miljoen of meer en heb je groei ambitie? Word dan lid van onze groeiclub. Het enige wat we vragen is iets van je kostbare tijd.

Meer weten over groeifasen?


Word lid van onze groeiclub!
Download PDF