nlgroeit - workshop groeifasen

groeitest biedt verbeterpunten om op te schalen

Merel Grolleman van nlgroeit sprak met een aantal ondernemers na afloop van een workshop 'Groeifasen' door Kees de Jong. Wat is het grootste inzicht dat je hebt opgedaan?

"Tussen de 30 en 40 man personeel is de moeilijkste fase. Dat is het vagevuur."

Ieder groeiend bedrijf doorloopt een aantal standaard groeifasen. Elke fase gaat gepaard met aanpassingen in structuur, cultuur en winstgevendheid. Kees de Jong van nlgroeit: "De pioniersfase is een razend leuk fase maar na de pioniersfase moeten er systemen komen. Je kan niet meer met z'n achten vergaderen iedere dag. Dan wordt er gezegd jullie zijn hier verantwoordelijk voor en jullie daarvoor. We spreken één keer in de week af en dan rapporteren jullie. Tussen de 30 en 40 man personeel is de moeilijkste fase. Dat is het vagevuur. Daarna wordt het weer makkelijker."

"Groeitest geeft je inzicht in de groeifase van je bedrijf"

Na afloop van de workshop 'groeifasen' was er veel belangstelling om de groeitest in te vullen. Paul Jansman, matchmaker bij nlgroeit: "De groeitest helpt je om inzicht te krijgen in de groeifase van je bedrijf. Daarna kunnen we ook samen het gesprek met je aangaan. Welke groeirichtingen zijn er voor jou en welke mentoren zouden jou hierbij het best kunnen helpen?"

"Meer inzicht in hoe we het zouden kunnen doen in plaats van zelf zoeken en uitproberen"

Merel Grolleman van nlgroeit vroeg de ondernemers wat ze geleerd hebben van de groeitest.

Een aantal quotes:

"Mijn grootste inzicht is dat wat ik doormaak als ondernemer niet nieuw is."

"We hebben toch wel een hoop dingen matig tot goed georganiseerd. Er zijn best verbeterpunten om te komen tot de goede schaal om door te kunnen groeien."

"Mijn score is 44. Dat viel me wel een beetje tegen. Ik had gedacht dat het 75 zou zijn."

"Zou het niet iets zijn om te gaan zoeken naar begeleiding, een mentor, om meer inzicht te geven in hoe wij het zouden kunnen gaan doen in plaats van zelf maar een beetje te zoeken en uit te proberen?"

"Lijkt me interessant om uit te zoeken welke mentoren er zijn."