nlgroeit - onderzoek effecten van mentoring

Mentoring werkt

Door het hebben van een coach groeien mkb-bedrijven sneller en makkelijker dan mkb-ondernemers zonder begeleiding van buiten. Onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship toont aan dat het nlgroeit-programma voor en door ondernemers zorgt voor groei mkb.

Deze groei komt door effectievere besluitvorming, het doorvoeren van strategische veranderingen en realisatie van doelstellingen door meer focus aan te brengen. Het leidt ook tot hogere motivatie en tevredenheid, zelfwerkzaamheid en een hogere productiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepeneurship in opdracht van nlgroeit.

De resultaten van dit onderzoek presenteerde nlgroeit tijdens het regio-event ‘Gelderland Groeit!’. Koningin Máxima was hierbij aanwezig en nam deel aan enkele groeigesprekken in haar hoedanigheid van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Dit comité is ingesteld door de minister van Economische Zaken en Klimaat en zet zich in om het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf te versterken

Onzekerheid verminderen

Erasmus Centre for Enterpeneurship heeft voor dit onderzoek mentoren en mkb-ondernemers geïnterviewd. Ondernemers die deelgenomen hebben aan het onderzoek gaven aan een enorme tijds- en werkdruk te ervaren, moeite te hebben om activiteiten te delegeren en objectieve feedback te missen. Ook voelen ze zich vaak eenzaam, dat kan leiden tot bijvoorbeeld stress. Dit staat groei in de weg. Door in gesprek te gaan en te blijven met een onafhankelijke  mentor, een ondernemer die het klappen van de zweep kent, verminderde bepaalde onzekerheden en gaf het vaak een bevestiging van de legitimiteit van de plannen en doelstellingen.