Van leliebol naar rozen, de groeiformule van Liquidseal

Marque Joosten van nlgroeit ging met Eugene van den Berg op zoek naar de groeiformule van Liquidseal tijdens de Ondernemersdag071, geheimen in de Leidse regio. Wat zijn zijn belangrijkste lessen na 10 jaar pioneren met Liquidseal? 

Wacht niet te lang
Een product als Liquidseal kan je blijven verbeteren en ontwikkelen. Maar op een gegeven moment moet je er een klap op geven en zeggen “nu gaan we de markt op”. We zijn begonnen met de leliebol, een grove fout. De leliebol is lang houdbaar en het duurde een jaar voordat we de positieve effecten van Liquidseal konden aantonen. Daarna zijn we met rozen aan de slag gegaan en konden we binnen een week aantonen dat Liquidseal werkte. 

Focus focus focus
Als je groeit en succes hebt, kan je enorm veel leuke dingen doen. Echter dan is het juist van belang om focus te houden. Wat wij ons altijd afvragen is “Waar verdien je geld? Waar komt de cashflow vandaan? En hoe gaan we het realiseren?”. Met rozen als onze cash cow is het mogelijk om nu ook andere markten te betreden, zoals de fruit markt met Liquidseal voor mangos of meloenen. 

Durf te delen
We houden onze winst hoog door het minimaliseren van vaste kosten. Wij geloven in het maximaal uitbesteden van werk en delegeren. Liquidseal verdubbelt nog steeds elk jaar in omzet en winst, maar we willen niet groeien in personeel. We ambiëren maximaal 20 man eigen personeel, daarnaast werken we met distributeurs en partners. We doen onze sales bijvoorbeeld via een distributeur en geven relatief grote marges weg zodat zij gemotiveerd blijven om onze sales te doen. 

“Heb plezier in het ondernemen, elke dag weer.”

Relaties, netwerk en internationaliseren
We hebben een enorm goede relatie met de distributeur. Wij zijn een minuscule klant voor het biljoenen bedrijf maar we vinden elkaar leuk. Met elkaar overweg kunnen, is de basis om goed werk samen te doen. Momenteel zijn we bezig om in Mexico de markt te betreden. Een tip die we hier hebben is om aan te kloppen bij de ambassades. Zij helpen enorm bij internationaal zaken doen. Daarnaast vind je de juiste mensen om mee te werken door goed naar je eigen netwerk te kijken. Zo is de nieuwe distributeur in Mexico een oud rugby maatje van vroeger.

nlgroeit liquidseal

Over Liquidseal
De missie van Liquidseal is het verlengen van de levensduur van bederfelijke agrarische producten op een innovatieve, duurzame en kosteneffectieve manier. Liquidseal is een product dat na de oogst wordt aangebracht op bederfelijke producten om zo de houdbaarheid te verlengen. Het kan worden aangebracht door middel van sprayen of dippen. De specifieke eigenschappen van Liquidseal gaan productverspilling tegen en reduceert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en productverpakkingen. In 2016 eindigde Liquidseal op de vierde plaats van de MKB innovatie top 100.

Auteur: Margriet Buseman, content strateeg nlgroeit