nlgroeit - journaal terugblik 2016

Van startup naar scaleup: 1 jaar nlgroeit

Een speciale aflevering van het video journaal geheel in het teken van 1 jaar nlgroeit. nlgroeit helpt ondernemers groter te worden, maar hoe staat het met de groei van nlgroeit?

Kees de Jong kijkt terug op het afgelopen jaar met Claudia Zuiderwijk, voorzitter raad van bestuur van de Kamer van Koophandel en Léon Hoek, programmamanager nlgroeit. Wat heeft nlgroeit dit jaar gedaan en zijn de doestellingen gehaald?

"De potje pindakaas reklame over hoe groot wil je worden. Die mentaliteit is nog niet helemaal des Nederlands."

Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met het buitenland relatief weinig bedrijven heeft die echt doorgroeien. "Groei staat voor banencreatie en welvaart. Groei is belangrijk en dat we daar meer voor kunnen doen ook." Uit onderzoek blijkt dat er vier redenen zijn voor de achterblijvende groei. "De belangrijkste reden is de ondernemer zelf. Je kent de potje pindakaas reklame over hoe groot wil je later worden. Die mentaliteit is nog niet helemaal des Nederlands. Ook aan de vaardigheden om te groeien, kunnen we nog veel doen."

"Een soort paraplu voor alles wat met groei te maken heeft."

nlgroeit is een publiek/ private samenwerking. Claudia:"Dat vind ik heel mooi om te zien. We hebben NLevator met heel veel creativiteit en de Kamer van Koophandel met veel kennis over ondernemers en organisatietalent. Er zit ook een prachtig netwerk achter van Nl2025. Daarin zitten de top ondernemers van Nederland, die nlgroeit supporten en mentoren leveren. Dat is uniek. En dan werkt dit samenwerkingsverband ook nog eens samen met alle initiatieven die er zijn in Nederland. Een soort paraplu voor alles wat met groei te maken heeft. Het ministerie van Economische Zaken geeft geld om de groei te versnellen."

"We hebben natuurlijk een prachtig boegbeeld, onze eigen Koningin Máxima."

Waar is Claudia het meest trots op na 1 jaar nlgroeit. "Voor een startup zijn we snel gegroeid. Dan kijk ik bijvoorbeeld hoeveel matches tussen groeiondernemers en mentoren er zijn gemaakt. Dat zijn er 115. Kijk je naar peer-to-peer, dus ondernemers die ondernemers coachen, dan zijn het er 220. Daar ben ik trots op. Dat zijn klinkende resultaten. En er zijn ook hele hoge scores qua waardering. Er zijn veel bruisende evenementen. De groeimasterclasses beginnen naam te krijgen. En we hebben natuurlijk een prachtig boegbeeld, onze eigen Koningin Máxima. Zij staat heel erg voor ondernemerschap, is er vaak bij en inspireert zelf ook."

"We geven deze rolmodellen een podium."

Léon Hoek: "nlgroeit helpt ondernemingen te laten groeien door ondernemers te laten groeien. Dat doen we in drie stappen. We zorgen voor inspiratie door mooie ondernemersverhalen te laten zien van groeiondernemers. We geven deze rolmodellen een podium. We helpen de ondernemer die groei wil doormaken. Daar hebben we een online groeitest voor. Dat is een hele mooie spiegel voor de ondernemer. Waar zitten zijn sterke kanten, waar zitten zijn minder goede kanten, waar moet hij zich op ontwikkelen als persoon. Vanuit die groeitest komen er goede mentoren, coaches, leeraanbod; allemaal zaken die de ondernemer kan helpen bij zijn groei."

"De chemie in dat team is meteen van start gegaan."

Waar is Léon het meest trots op na 1 jaar nlgroeit? "We hebben een sprong in het diepe gemaakt met een publieke partner en een private partner. De chemie in dat team is meteen van start gegaan. Ik ben het meest trots dat we een team hebben gebouwd met mensen van de Kamer van Koophandel en mensen van NLelevator. En we hebben onze doelstellingen gehaald."

"De feedback die je krijgt van ondernemers geeft mij het gevoel hoe relevant en belangrijk we zijn."

En waar is Kees het meest trots op na 1 jaar nlgroeit? "Ik ben trots als ik ondernemers spreek die met mentoren hebben gesproken en zeggen wauw ik ben verder geholpen. De feedback die je krijgt van ondernemers geeft mij het gevoel hoe relevant en belangrijk we zijn."

Verder in het journaal:

  • kijken ondernemers Erik Joosten van Arion Group, Pieter Joziasse van Medisol BV, Jitse Groen van Thuisgezorgd.nl en Pieter Waasdorp van het ministerie van Economische Zaken terug op 1 jaar nlgroeit.
  • kijken Claudia en Léon vooruit. Wat zijn de plannen en doelstellingen voor 2017?
  • een sfeerverslag van het jaarevent

Meer facts & figures over 1 jaar nlgroeit vind je in het jaaroverzicht.

En bezoek de nlgroeit Facebookpagina voor een 'after movie' van het jaarevent.