nlgroeit - groeifasen

De vijf groeifasen

Tijdens de groei van je bedrijf vindt er een aantal crises plaats. Iedere fase gaat gepaard met aanpassingen in structuur, cultuur en winstgevendheid. Er ontstaat wrijving, de afstemming loopt niet lekker meer en er komen scheurtjes in de vertrouwde wanden van de cultuur. En: er sluipen foutjes in het proces en soms zijn er boze klanten. Het tij lijkt te keren, de winst neemt af, de groei stagneert of daalt. Je werkt keihard maar je hebt het idee dat je het niet meer weet en overziet. Dit zijn verschijnselen die iedere groeiondernemer meemaakt. Leuk of niet: vaak ben je zelf de sleutel om uit de crisis te raken en een volgende fase te bereiken.

nlgroeit - groeifasen

Van bottleneck naar leider

Aan het eind van een groeifase ben je als ondernemer vaak zelf de bottleneck. In de pioniersfase draait alles om jou als de ondernemer en is er weinig geformaliseerd. Om in de volgende fases te komen moet je als ondernemer steeds meer gaan delegeren en taken aan anderen gaan overlaten. Jouw rol ontwikkelt zich van ondernemer naar meewerkend voorman naar manager tot leider. Als leider heb je weer volop ruimte om te experimenteren en nieuwe groeipaden te ontwikkelen. Iedere fase vraagt om andere kwaliteiten van jou als ondernemer. Het groeiproces van je bedrijf is een persoonlijk ontwikkelproces.

Past je leiderschapsstijl nog bij de groeifase van je bedrijf?

Leiderschap is een rol die je kunt leren. Zoek een sparringpartner, een programma, een netwerk, een coach. Zorg dat je kan reflecteren op je eigen rol, anders naar jezelf gaat kijken, opties onderzoekt om je gedrag aan te passen. Maak lastige issues bespreekbaar. Ook de mentoren van nlgroeit kunnen hierbij helpen. Lees wat een mentor voor je kan betekenen.

nlgroeit - foto roller coaster Mark Asthoff

Van start-up tot flowfase

Pieter van Osch van ScaleUp Company en groeiondernemer Martin Schuurman van Tom  over groei en groeifasen. Er zijn vijf groeifasen. "De meest bekende is de startup van 1 tot 10 medewerkers. Daarna volgen de rollercoaster-fase, de puberfase, de scale up fase en de flow fase. Het aantal medewerkers is bepalend voor de overgang naar een fase. De complexiteit van de organisatie neemt dan toe," aldus Pieter.