10 november 2021
  • Persoonlijke ontwikkeling

De boekentips van mentor Suleyman Gogus

Onze mentor Suleyman Gogus van Sensa Zorg deelt zijn boekentips. Welke boeken inspireerden hem en hielpen hem groeien als ondernemer?

Dit keer wil ik het hebben over boeken die mijn interesse hebben gewekt toen ik een stuk jonger was. Een aantal klassiekers die veel inzicht kunnen geven hoe je als mens naar jezelf en naar je onderneming moet kijken.

Hoe je vrienden maakt en mensen beinvloedt, - Dale Carnegie
Ik was vrij jong toen ik dit boek in handen kreeg, en de titel trok mij direct zeer aan. In mijn jeugd begreep ik nooit hoe ik mensen kon beïnvloeden. Al gauw had ik door dat dit boek niet specifiek ging over het beïnvloeden van mensen, maar over jezelf. 
Het werd nog interessanter toen ik de opdrachten in het boek op ging volgen. Mijn perspectief gericht op andere mensen tevreden houden veranderde heel snel in het veranderen van mezelf. Dit boek leerde mij dat zelfrespect heel belangrijk is. Wanneer een persoon zelfrespect toont en vanuit dit standpunt met andere mensen communiceert verandert de sfeer van het gesprek. In plaats van je eigen mening op te dringen, toon je door te praten over een onderwerp en de mogelijke gevolgen respect voor de mening van iemand anders. Rekening houden met de gevoelens en meningen van anderen geeft te kennen dat je zelfwaardering hebt. 
Het is een mooi boek om na te gaan of je jezelf waardering, respect en liefde geeft. Iemand die dit kan, zal andere mensen waarderen, respect tonen en liefhebben. Zowel in het bedrijfsleven als in privé. 
‘Wie dit kan heeft de hele wereld achter zich, wie het niet kan bewandelt een pad dat eenzaam is.’  

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey
In mijn vroege studentenjaren kreeg ik dit boek als tip van een leraar. Ik heb het heel vaak gelezen, en af en toe wanneer ik ergens tegenaan loop open ik het op een willekeurige pagina en zie een quote of een zin waardoor ik een boost krijg om het anders aan te pakken. Leidinggeven is een heel intensief proces, maar Covey legt het in heel simpele stappen uit. 
Een voorbeeld van een passage die ik heel interessant vond gaat over ‘beginnen met het einde voor ogen’. Dat lijkt onmogelijk, want je werkt in het hier en nu. Maar volgens Covey wordt alles tweemaal geschapen. Het voorbeeld dat hij hiervoor gebruikt gaat zo: Stel je gaat een huis bouwen, dan laat je het eerst tot in het kleinste detail ontwerpen voordat de eerste paal geslagen wordt. De eerste schepping moet er uitzien zoals je het wilt, pas daarna begint de bouw. Zo is ook het bedrijfsleven, wanneer je een succesvol bedrijf wilt hebben moet je duidelijk kunnen zien wat je wilt verwezenlijken, je denkt goed na over de product en dienst wat je op de markt wilt hebben. Pas hierna regel je alles wat je nodig hebt. Hoe beter je einddoel aan het begin voor je ziet, des te groter de kans is dat je een succesvol onderneming opzet.
Het boek bestaat uit 4 delen, waarin 7 eigenschappen worden behandeld. Het eerste deel van het boek richt zich vooral op hoe je als ondernemer naar jezelf kunt kijken en op persoonlijk vlak kunt veranderen. Hierbij speelt proactiviteit een grote rol. Volgens Covey moet je eerst aan jezelf werken, en pas daarna kun je overwinningen met de omgeving boeken. 

Suleyman als mentor?