10 juli 2019
  • Innovatie

De meest innovatieve groeiers van Nederland

Bijna 40% van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf in de 14e KVK Innovatie Top 100 is groeibedrijf.  Bekende nlgroeit bedrijven in deze lijst zijn Divitel, GoalGorilla, Active Cues en Snakeware. Lees hier over hun innovaties.

Bijna 40% van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf in de 14e KVK Innovatie Top 100 is groeibedrijf.  Bekende nlgroeit bedrijven in deze lijst zijn Divitel, GoalGorilla, Active Cues en Snakeware. Lees hier over hun innovaties.

Divitel

Divitel is de eerste partij die een combinatie van technologieën integreert (zoals bijvoorbeeld artificial intelligence en machine learning) om efficiënt om te gaan met video service data. Hun Intelligent Analytics Solution stelt de video operator in staat om fouten snel op te sporen en te repareren en op den duur zelfs fouten te voorkomen. Daarmee dalen de kosten van customer service en stijgt de eindklant loyaliteit. De oplossing is maatwerk op basis van de specifieke situatie van de klant.

Divitel is in 1996 gestart. Nu, ruim 20 jaar later, telt het ruim 60 medewerkers en heeft het een omzet van enkele tientallen miljoenen. CEO Hans Kornmann is mentor bij nlgroeit.

GoalGorilla

GoalGorilla kan met Open Social binnen enkele minuten een geheel nieuwe community lanceren in een private cloud overal ter wereld. De leden van deze community hebben een persoonlijk profiel en de mogelijkheid om elkaar privé berichten te sturen. Ook kunnen ze groepen en evenementen creëren waar andere leden aan deelnemen. Dit alles in een omgeving waar veiligheid en privacy hoog in het vaandel staat.

Active Cues

Active Cues wil een betere kwaliteit van leven voor zorgbehoevenden, hun familie en zorgpersoneel.  De door hen ontwikkelde Tovertafel biedt nieuwe manieren om contact te maken: cognitief, sociaal en fysiek. Het zorgt onder andere voor minder rusteloosheid en meer plezier. En stimuleert motorische vaardigheden en alertheid.  Ook zorgmedewerkers ervaren meer rust op de werkvloer en verbeterde onderlinge relaties met cliënten.

Snakeware

Snakeware ontwikkelde een Augmented Reality (AR) platform. Hiermee zijn waterschappen of andere overheden in staat de gevolgen van voorgestelde gebiedsaanpassingen te visualiseren. Voorbeeld: de effecten van nieuwbouw in een woonwijk qua waterhuishouding, schaduwval en geluidsoverlast direct zichtbaar maken.

De provincie Noord-Holland en de sector ICT zijn sterk vertegenwoordigd

Noord-Holland is met 23 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 22 en Gelderland met 14 bedrijven. Na de ICT-sector (27 innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren creatieve industrie (17) en de bouw (12). In Noord-Holland scoren de sectoren ICT en creatieve industrie goed en de bouwbedrijven zijn vooral in de randstad te vinden. Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 56 startups. Het oudste bedrijf, Mampaey Offshore, is gestart in 1904, gevolgd door de Dokkumer Vlaggencentrale uit 1936.

Ruim 400 inzendingen

Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit meer dan 400 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100.  Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Innovatie zorgt voor groei

Innovatieve ondernemers strijden elk jaar voor een plaats in de KVK Innovatie Top 100. En niet zonder reden: uit onderzoek van de KVK blijkt dat innovatie zorgt voor groei. De meeste Top 100-bedrijven zagen hun winst toenemen, namen extra personeel aan en werden internationaal actiever. Hierdoor is een plek in de KVK Innovatie Top 100 een goede graadmeter voor succes gebleken.

Groasis

Op woensdag 25 september maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in 2019 de nummer 1 positie van Groasis overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen. Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden, de winnaar ontvangt een plaquette. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is.

Bekijk de KVK TOP 100 2019