15 december 2020
  • Strategie

Gastblog KW1 Stichting: Volkert Engelsman over het creëren van buffers

Het belang van samenwerken en van elkaar leren is groot, zeker in deze onzekere tijd waarin we nu leven. In de serie moedig ondernemerschap, i.s.m. KW1 Stichting, delen groeimentoren van nlgroeit hun ervaringen en visie op het gebied van moedig ondernemerschap in de vorm van een blog. Want zij weten als geen ander welke uitdagingen, risico’s en kansen het ondernemerschap met zich meebrengt. In deze blog deelt Volkert Engelsman, winnaar van de Plaquette voor Duurzaam Onderschap 2018 en mentor bij nlgroeit, zijn verhaal.

Je kunt er nooit op kunt rekenen dat alles blijft zoals het is. Begin maart leefden we nog in een vertrouwde, veilige wereld. De economie ging voor de wind, de AEX zat stabiel boven de 600 punten, Nederlanders waren hun zomervakanties aan het plannen. U weet wat er volgde.

Natuurlijk was die veilige wereld begin maart ook al een illusie. De Corona-crisis staat niet op zichzelf. We waren net een beetje bijgekomen van de hypotheekcrisis in 2008, toen de klimaatcrisis in zijn volle omvang tot ons door begon te dringen. En terwijl dat gaande was, zette de Raad van State het land op slot voor de stikstofcrisis. Toen kwamen er wat berichten uit China over een virusje. “Geen paniek,” zei Jaap van Dissel, “het is niet zeker dat het besmettelijk is.”

Er is moed nodig om de werkelijkheid onder ogen te zien. Al spreek ik liever van realiteitszin. Al die crisissen zijn duurzaamheidscrisissen. Ze zijn veroorzaakt door onze oude economie die de poten onder zichzelf vandaan heeft gezaagd, in een eenzijdig streven naar kortetermijnwinst en efficiëntie. Visie gaat vóór groei. Goed dat nlgroeit.nl mentors aan nieuwkomers koppelt om hierop te kunnen wijzen. Toen wij in 1990 onze eerste container biologische appels uit British Columbia haalden, hadden we niet het doel om te groeien, we hadden de visie om biologische boeren in verre landen een markt te geven. We zagen dat die boeren de toekomst hadden, dat biologische landbouw de enige houdbare aanpak is op termijn. Business follows vision.

Benieuwd naar zijn hele verhaal? Lees het hier.