Top 250 | Jeroen Hoevers (iBanFirst): ‘We hebben een sweet spot bij het MKB’

‘IBanFirst is gestart in 2013, vanuit het ongenoegen dat het MKB steeds slechter bediend werd door banken op het gebied van internationale betalingen in vreemde valuta. Wij hebben toen een platform gebouwd waar ondernemers dezelfde service wordt geboden, maar waarbij ze zelf de betalingen kunnen uitvoeren, en tegelijkertijd de risico’s kunnen afdekken die daarmee te maken hebben. Ikzelf heb in 2018 de stap naar iBanFirst gemaakt, om hen te helpen groeien in Nederland en België. 

Sweet spot

Met iBanFirst vervullen we een behoefte, die in de markt ontbrak. We hebben een sweet spot bij het MKB, dat een betere service en een beter product wil dan ze bij een bank kunnen krijgen. Snelheid speelt daarbij natuurlijk een rol, maar ook een stuk expertise. Wij proberen naast de klant te gaan staan, en samen met hen een strategie te ontwikkelen. Zo kunnen zij zich richten op hun business, en niet op de valutahandel. Daarnaast bieden we ook een extra stukje gebruikerservaring. Probeer je bank maar eens te bellen om acht uur ‘s ochtends… Wij zijn dan gewoon bereikbaar.

Internationaliseren

IBanFirst is oorspronkelijk begonnen in België, dus ons hoofdkantoor zit in Brussel. Daarnaast hebben we vestigingen in Frankrijk, Duitsland en, sinds 2019, ook Nederland. We hebben hier in Nederland de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM) overgenomen. Zij deden deels hetzelfde als wat wij deden, alleen liepen wij op het gebied van technologie voor. Wij hebben hun database en klantenbestand overgenomen, en volledig geïntegreerd op ons platform. Zo’n overname is altijd spannend, maar vooral afgelopen jaar was het een flinke uitdaging.

Corona

Onze Nederlandse tak ging open op 13 maart 2020. Na afloop reed ik terug naar België, waar ik toen nog woonde. Die avond werd bekend dat alle grenzen dicht gingen. We hadden een hele groep mensen opgelijnd staan die 1 april zouden beginnen, en ik kon niet eens naar het kantoor komen. Gelukkig hadden we bij de overname van de NBWM vier medewerkers meegenomen uit het oude bedrijf. Die waren operationeel, en hebben uiteindelijk in fases alle andere mensen in het zadel geholpen. Een voordeel was wel dat wij op technologisch gebied al goed voorbereid waren op het thuiswerken, de switch zelf was dus redelijk snel gemaakt. Vergeleken bij verhalen van banken in België waar medewerkers pas na elven mochten inloggen op het systeem omdat het anders zou klappen en het management nergens bij zou kunnen, mochten wij zeker niet klagen!

Over de landsgrenzen

Het is interessant om in een bedrijf te werken dat in meerdere landen opereert. We proberen altijd best practices uit te wisselen. Werkt iets goed in Frankrijk? Laten we dat dan in Nederland ook proberen. Tegelijkertijd zijn er ook duidelijke verschillen. In Frankrijk en België is de werkvloer veel hiërarchischer. Toen ik daar net ging werken, was ik gewend input van het team te vragen: Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Daar krijg je veel minder respons dan in Nederland, waar medewerkers een stuk assertiever zijn en gewend zijn inspraak te hebben. Belgen en Fransen laten vaak niet het achterste van hun tong zien, en zeker niet tegenover hun baas. Een ander verschil is dat de markt in Nederland veel competitiever is. Nederlandse banken doen het heel goed, en bieden mooie producten tegen scherpe prijzen, dus moeten we hier extra hard ons best doen om voet aan de grond te krijgen.

Niet lullen, maar poetsen

Een van de eerste acties die we hebben ondernomen na de overname van de NBWM was het veranderen van de standplaats van Amsterdam naar Rotterdam. De mentaliteit van die stad past beter bij iBanFirst: voeten in de klei, niet lullen maar poetsen. Dat zie je ook aan de mensen die bij ons werken. Zij komen vaak uit grote bedrijven, waar ze niet helemaal in de formele sfeer pasten. Bij ons krijgen zij de kans zich te ontwikkelen. Wij vinden het vooral belangrijk dat mensen pro-actief zijn en initiatief nemen. We zijn een jong bedrijf, waar nog veel ontdekt moet worden. Iedereen heeft de vrijheid om processen te ontwikkelen en zelf dingen uit te dokteren. Heb je een goed idee? Ga het maar doen!

Kern van het ondernemerschap

Het leukst van het ondernemerschap vind ik uit het niets iets moois opbouwen, en dat te zien slagen. Dat kan een product zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen. Ik werkte hiervoor zelf vooral bij grote bedrijven, waar processen veel meer vaststaan, en je aan meer regels gebonden bent. Hier zit je dichter op de bal, en je ziet snel resultaat van het werk dat je verzet. Ook ben je ineens veel meer met de praktische kant bezig. Ik was bij alles betrokken, bij het zoeken van een nieuw kantoorpand tot de keuze voor koffiezetapparaten aan toe. Soms is dat zwaar, en het is niet altijd makkelijk, maar als je dan aan het eind van het jaar ziet wat er staat, geeft dat ontzettend veel voldoening.

Top 250 Groeibedrijven Event

De uitreiking van de Gouden Groeier 2021 vindt dit jaar plaats tijdens het Top 250 Groeibedrijven Event op 6 oktober. Dit is een event voor en door ondernemers met een inhoudelijk en inspirerend programma met bekende topondernemers en de kans om zelf in gesprek te gaan met andere groeiondernemers. 

Ben jij een groeiondernemer en ben jij benieuwd naar de groeiverhalen van andere topondernemers? Meld je dan snel aan voor ons exclusieve middagprogramma via de onderstaande link. 

https://www.aanmelder.nl/125374/subscribe 

Let op: Dit evenement is enkel voor (groei)ondernemers met een jaarlijkse omzet van minimaal 1 miljoen euro of bedrijfsgrootte van minimaal 10FTE.  

Waar & Wanneer? 

Woensdag 6 oktober, van 15.00 – 19.00 op de campus van Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam (Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam)