04 januari 2021
  • Groei
  • Strategie

Mentortraject in crisistijd, het verhaal van Nicolette en Monique

De horeca ging op slot. Nicolette Bosschieter, eigenaar van verschillende pannenkoekenrestaurants kwam voor heftige keuzes te staan. Haar mentor, Monique Ansink, geeft haar mee om vooruit te blijven kijken. Het initiatief aandacht voor elkaar besteedde aandacht aan het mentor-traject gedurende crisistijd en interviewde de ondernemers.

Een jaar of 10 geleden was er de economische crisis. De restaurants van Nicolette hadden daar weinig last, zo herinnert ze zich. “Ook als het niet goed gaat met de economie, blijven pannenkoeken populair. Mensen willen toch af en toe uit eten gaan, en bij ons is dat goed betaalbaar.” De coronacrisis kwam een stuk harder aan. De horeca ging op slot en Nicolette kwam voor heftige keuzes te staan.

Nicolette ging al wel vaker naar evenementen van nlgroeit. “Daardoor kwam ik altijd op nieuwe ideeën. Het leek me dan ook een goed plan om via dat netwerk een mentor te zoeken. Uiteindelijk heb ik zo Monique gevonden. Het sprak me aan dat ze een vrouw is. En dat ze in een hele andere sector actief is. Daardoor kan ze met een frisse blik naar mij en mijn bedrijf kijken. Dat is erg fijn.”

Monique is eigenaar van JUMBO spanbandfabrikant met fabrieken in Nederland en Vietnam. Dit doet ze al meer dan 20 jaar. Het bedrijf verkoopt wereldwijd aan klanten in 25 landen. Van benzinestations tot doe-het-zelf-zaken en bedrijven in transport. Ook Monique werd als ondernemer hard geraakt door de coronacrisis.

“Ondernemen voelt vaak alsof je in een sneltrein zit. Maar nu stonden we in één keer stil. Veel van onze klanten gingen dicht. In april en mei van dit jaar kregen we de helft minder geld binnen als normaal.” Met haar team keek Monique naar wat ze nog wél konden doen.“Vernieuwing is voor veel bedrijven dé manier om uit een crisis te komen”, zegt ze. “We hebben toen bedacht om speelgoed te maken. Door een spanband tussen twee bomen vast te maken, kunnen kinderen in de tuin spelen. Binnen 2 dagen nadat het online stond, kwam de eerste bestelling binnen. Dat hebben we met gebak gevierd.”

Lees het hele interview op de website van aandacht voor elkaar.

Aandacht voor elkaar is een initiatief van de overheid, met als doel om initiatieven te steunen die rond corona in het land zijn ontstaan.