• Top 250

Top 250 | Dit zijn de 5 snelstgroeiende jonge bedrijven van Nederland

Een bedrijf dat minder dan vijf jaar bestaat, en nu al bij de snelstgroeiende bedrijven van Nederland hoort. Dat is een indrukwekkende prestatie. Daarom wordt dit jaar tijdens het Top 250 event naast de Gouden Groeier ook een award uitgereikt aan het snelstgroeiende jonge bedrijf. Deze vijf (in willekeurige volgorde) inspirerende jonge bedrijven maken kans.

De bedrijven in deze top 5 zijn gerankt op basis van 50% absolute groei en 50% relatieve groei. Deze bedrijven waren op 31 dec 2020 (einde meetperiode) allemaal minimaal 3 jaar oud en jonger dan 5 jaar (opgericht na 1 jan 2016). Interessant om te zien is dat vooral in deze bedrijven duurzaamheid, vervoer, innovatieve oplossingen en nieuwe technologie belangrijke elementen zijn van hun explosieve groei. 

1. Red je pakketje 

Red je Pakketje is een Nederlandse bezorgdienst die is gespecialiseerd in same day delivery. Het begon in 2015 met een zeer succesvolle pilot, waarna het in 2016 werd omgezet in een bedrijf met een landelijk dekkend netwerk. De bezorging is beschikbaar in heel Nederland en zo groen mogelijk met elektrische voertuigen. In korte tijd hebben oprichters Sam Rohn, Tijs van Driel en Kay Rohn een marktspeler opgebouwd waar webwinkels zoals Greetz, Douglas en Bol.com graag mee werken. Dit jaar werd bekend dat de Zweedse tech-gerichte pakketbezorger Instabox Red je Pakketje overneemt. De drie oprichters blijven aandeelhouder.

2. Typeqast

Typeqast werd in 2017 opgericht door Meynald Weerman, uit onvrede over de IT-dienstverlening die er op dat moment in de markt te vinden was. Typeqast richt zich op de ontwikkeling van maatwerk IT-oplossingen zoals backoffice systemen, reserveringssystemen, platforms en e-commerce oplossingen. Ze hebben o.a. gewerkt voor klanten als ABN Amro, Jumbo, Telegraaf Media Groep, Pon, La Place, Quick Parking, en Boat Bike Tours. Sinds 2018 wordt Typeqast geleid door CEO Sonja Meijerink. Het bedrijf telt inmiddels meer dan 150 medewerkers, en heeft kantoren in Nederland, Kroatië, Servië en Roemenië.

3. Swapfiets

Swapfiets werd in 2016 bedacht door Richard Burger, Martijn Obers en Dirk de Bruijn, drie studenten van de TU Delft. Het concept is simpel: een abonnementsservice voor fietsen. De belofte: voor een vast bedrag per maand altijd een werkende fiets. Toch problemen? App, bel of mail en Swapfiets komt bij je langs waar en wanneer je wilt om je Swapfiets te repareren of te wisselen voor een ander exemplaar. Hiermee spelen de oprichters handig in op de populariteit van abonnementsmodellen zoals Spotify en Netflix. Inmiddels rijden er  meer dan 200.000 swapfietsen door heel Nederland, en werken er in totaal meer dan 1500 mensen voor Swapfiets

4. Lightyear

Oprichters van Lightyear Lex Hoefsloot, Arjo van der Ham, Martijn Lammers, Qurein Biewenga en Koen van Ham leerden elkaar kennen op de TU Delft, waar ze gezamenlijk meededen aan de World Solar Challenge, een 3.000 km lange race dwars door Australië met auto’s op zonne-energie. Hierna besloten ze in 2016 een onderneming op te richten met als doel om de eerste commerciële zonneauto op de markt te brengen. Hun eerste model, de Lightyear One, is al enkele jaren in de maak. In die tijd is de startup uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 120 medewerkers in dienst. Begin dit jaar haalden ze 60 miljoen aan kapitaal op bij investeerders. In 2022 zal de eerste serie van 946 Lightyear One verschijnen.

5. Hiber

Het in 2016 opgerichte Hiber werkt aan het eerste IoT-netwerk met wereldwijde dekking. De satellieten van Hiber moeten op termijn een zogeheten LPGAN-netwerk vormen. LPGAN staat voor Low Power Global Area Network. Met deze technologie kun je wereldwijd kleine datapakketten versturen, ook naar moeilijk bereikbare of minder ontwikkelde gebieden zonder gsm-netwerk en zonder stroom. Hiber is gevestigd in Amsterdam, Delft en Washington DC. De onderneming werkt nauw samen met partijen als de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), het Nederlandse Ruimtevaartagentschap NSO, de TU Delft en de LoRa AllianceOprichters Laurens Groenendijk, Maarten Engelen en Erik Wienk haalden afgelopen jaar een miljoeneninvestering op bij de Europese Unie, en verwacht hiermee betaalbare en ruim beschikbare iot-verbindingen te kunnen realiseren over de hele wereld. 

Meer over inspirerende jonge ondernemers? Luister de podcast Je Business de Baas van KVK in samenwerking met YoungOnes. 

Top 250 Groeibedrijven 2021

De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en wordt sinds 2017, in samenwerking met nlgroeit, opgesteld. De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land.

Bekijk de lijst

Nieuwsbrief nlgroeit

Wat leuk dat je op de hoogte wilt worden gehouden door je te abonneren op onze nieuwsbrief met tips, nieuws, events en aanbiedingen gericht op groei-ondernemers!

Meld je aan

Interessante content voor jou