Mentorpraat: “Als alles om je heen omvalt, moet je in kansen blijven geloven”

In 2011 gooide horecaondernemer Oscar Vos het roer om. Hij verkocht een goedlopende strandtent en begon samen met zijn vrouw en broer WOODSTONE Pizza and Wine. Een concept dat draait om passie, kwaliteit en beleving.

Liefde voor pizza
Vos begon met WOODSTONE omdat hij gek was op pizza. “We wilden pizza in een ander jasje steken. We maakten bijvoorbeeld pizza met carpaccio.” Ook op smaak wilde het ondernemerstrio zich onderscheiden: “We hebben een eigen centrale keuken in Mijdrecht. Daar maken we deeg, pasta, sauzen en patisserie. Zo waarborgen we de kwaliteit van onze producten.” In een app kunnen klanten direct aan tafel feedback geven aan de bediening en de keuken. “We wachten niet af maar verbeteren gelijk”, zegt Vos.

Starten met thuisbezorgen
Begin maart stond Vos nog enigszins laconiek in de situatie: “Wat was corona nou, een griepje? We dachten dat het allemaal wel mee zou vallen. De impact was lastig in beeld te brengen en we hebben ons niet voorbereid.” Pas toen de geruchten over sluiting van de restaurants klonken, is Vos direct in actie gekomen: “We zijn toen met Thuisbezorgd gaan praten en dezelfde week nog begonnen met bezorging van een groot deel van onze gerechten.” Vos’ denkomslag vlak voordat de crisis echt begon, is tekenend voor de ondernemer. Hij functioneert goed in echt lastige tijden: “Als alles om je heen omvalt, moet je in kansen blijven geloven.”

Leren van je medewerkers
De prioriteit lag voor Vos en zijn vrouw bij het aan het werk houden van de meer dan 200 medewerkers. “We hebben direct appgroeps opgericht met vier mensen per vestiging. Ik wilde iedereen betrokken en bij de les houden.” De nieuwe communicatiekanalen leverden snel goede ideeën op. “Ik heb geen ervaring met bezorgen, maar veel van de jonge medewerkers hebben dat wel. Daar kon ik van leren. Uiteindelijk heeft iedere medewerker zijn eigen verhaal. Je kunt altijd van elkaars verhalen leren, maar in crisistijd moet je wel”, zegt Vos.

Persoonlijke aandacht
“Ik stond open voor verandering, maar wilde trouw blijven aan onze waarden. We deden al negen jaar hetzelfde: gasten een beleving geven en ervoor zorgen dat iedereen tevreden de deur uitgaat. Om die persoonlijke aandacht ook bij de mensen thuis te brengen, schreven we voor de bezorging persoonlijke boodschappen in de pizzadozen. Iedere middag zaten twee of drie mensen met een berg pizzadozen en een stift. Zij maakten mooie, positieve teksten en tekeningen. Daar kregen we veel leuke reacties op.”

Nieuwe kansen in de keuken
De coronacrisis zorgde voor een verandering in de Nederlandse thuiskeuken. Vos: “Onze klanten hadden ineens meer tijd en gingen de keuken in. Door de extra aandacht werd koken voor velen weer leuk. Bovendien leerden veel mensen wat er nu echt in het eten zat. De bewustwording groeide. Nederland was klaar met kip uit de vriezer en het zakje teriyaki-saus.” Op die positieve ontwikkeling speelde Vos snel in. “We zijn begonnen met pizzapakketten. Daar zit een deegbol in uit onze keuken. En natuurlijk alle andere ingrediënten die je voor een heerlijke, zelfgemaakte pizza nodig hebt.”
Vos bezorgt de pizzapakketten nu enkele weken en durft te spreken van een succes. “Mensen vinden het leuk om zelf een echt goede pizza te maken. Ze hebben weer plezier in de keuken. Samen met de kinderen lekker in de keuken bezig zijn, terwijl wij het zware werk al hebben gedaan”, zegt Vos. “De pizzapakketten zijn onderdeel van het nieuwe concept dat we nu lanceren, de Feelgood Kitchen. Er komen ook thuiskookpakketten met pasta, bijvoorbeeld.”

Stap voor stap naar de heropening
“Ik vind dat je als ondernemer de inspirator moet zijn voor je team. Open en transparante communicatie is belangrijk. Maar met de juiste mindset ben je echt een drijvende kracht. Je kunt ’s ochtends wakker worden en denken dat de hele wereld tegen je is. Of je gaat met zin de uitdagingen aan.” Soms was het lastig voor het WOODSTONE-team. Vos: “Je bent de hele dag bezig met de toekomst. Wat je vandaag hebt doorgevoerd, moet je morgen misschien weer veranderen. Het gebrek aan vastigheid werkt demotiverend, merk je. Medewerkers verlangen ernaar. Toch was het al die tijd heel duidelijk: elke verandering is een stap naar de heropening.” Zijn mindset heeft een zelfstandig en zeer veerkrachtig team opgeleverd: “Onze restaurants zijn nu weer open en ik ben heel blij met de omzet. De teams hebben veel verantwoordelijkheid genomen in het proces rondom de herstart. Dat maakt me trots.”

Focus op de toekomst
In de crisis heeft het team van WOODSTONE een nieuw concept bedacht en gerealiseerd: de Feelgood Kitchen. Maar ook thuisbezorging was nieuw voor de keten. Voor Vos ligt de focus de komende tijd op het verder aanleggen van de nieuwe wegen. “Maar,” zegt hij, “de kwaliteit van onze gerechten blijft mijn prioriteit. De ontwikkelingen in de keuken moeten blijven doorgaan. Nog luchtiger deeg, nog smaakvollere sauzen…”

Tips voor ondernemers
Oscar Vos zette in crisistijd zijn creativiteit om in een heel nieuw concept voor zijn bedrijf. Hij deelt wat hij geleerd heeft graag met andere ondernemers:

  • Blijf open en wees eerlijk naar je medewerkers toe. Daarmee bewaar je de rust in het team.
  • Als je twijfelt over nieuwe concepten, moet je je afvragen of je voor de korte of lange termijn werkt. Als je een heel nieuwe tak of ander bedrijf wilt opzetten, moet je aan de lange termijn denken en niet te snel willen. Productontwikkeling heeft tijd nodig.
  • Zorg ervoor dat je zichtbaar bent tijdens een crisis. Zo kom je er sneller achter waar je bedrijf tegenaan loopt en hoe de markt verandert.
  • Leer van je medewerkers. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en verhaal.
  • Blijf altijd in contact met je klanten. Een simpele, handgeschreven boodschap in een pizzadoos kan het verschil maken.
  • Als alles om je heen omvalt, moet je in kansen blijven geloven.