Zakenvrouw Elske Doets van het jaar: “Ga voor de top”

U geeft sinds 2001 leiding aan het reisbedrijf van uw vader. U bent succesvol als ondernemer en zakenvrouw van het jaar. Wat zijn voor u de belangrijkste succesfactoren?

“De belangrijkste succesfactoren zijn product, team, technologie en onze ongebruikelijke marketing. Onze kernwaarden staan hierbij centraal. Als mensen met ons op reis gaan, moeten ze meer beleven dan ze verwachten. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze reizigers naar de Grand Canyon, er op het mooiste moment van de dag zijn. Wij bieden ze deze unieke beleving! Hierdoor is de klanttevredenheid zeer hoog en hebben wij veel herhaalklanten: zo’n 70% komt bij ons terug. Klanten zijn onze ambassadeurs.”

“Ons team doet dit werk met veel passie. Hierbij zijn de functies niet belangrijk, want we doen het echt samen. Technologie en internet vormen geen bedreiging. Integendeel, internet is mijn eerste lifeline. Niet puur voor transacties, want ik verkoop emotie. Internet en technologie zijn hulpmiddelen om dat kenbaar te maken. Het is heel belangrijk dat dit perfect is geregeld, zodat we altijd live zijn.”

“Marketing doen wij op een heel ongebruikelijke wijze. We maken eigenlijk heel weinig reclame. Onze marketing is altijd gericht op klantbeleving. We organiseren klantendagen, niet gericht op hard selling, maar op zintuigelijke beleving en het verrassen van de klant.”

“We zijn een familiebedrijf net als veel andere MKB-bedrijven. MKB’ers staan vaak met beide voeten in de klei, wat soms een valkuil is. Je bent hard in je bedrijf aan het werk. Toch moet je tijd nemen en nadenken over de toekomst. Het MKB is onterecht een ondergewaardeerde groep. Dat zie je ook in de politiek. Het gaat over grote bedrijven of over startups. Terwijl de economie juist drijft op het MKB.”

Op welke trends zou u in 2018 in willen spelen?

“Wij lopen altijd voor op trends. Ik zie het als een kans en bedreiging tegelijk dat de wereld steeds kleiner wordt. Je merkt dit bijvoorbeeld aan het Chinese massatoerisme: in Rome en Venetië is de drukte nu erg vervelend. Dat onderschatten mensen in de toeristische sector en ook de consument. Massatoerisme is een grote bedreiging voor het zien van mooie plekken. Dat zal dus gelimiteerd worden en duurder. Als specialist kan ik daar goed op inspelen.”

U bent groeiambassadeur bij nlgroeit. Heeft u zelf een mentor gehad?
“Zelf heb ik nooit een mentor gehad, ik ben een selfmade woman. Een mentor kan zeker helpen. Als sparringpartner, voor een analyse en voor verbeterpunten. Maar als ondernemer moet je zelf de vervolgstappen zetten.”

De omzet groeide sinds 2013 met 60% naar ruim 27 miljoen euro. Welke tips heeft u voor MKB-ondernemers die willen groeien?

“Belangrijk is om een erg positief doel te stellen. Nederlanders hebben toch een beetje: eerst zien, dan geloven. Een veelgemaakte fout is dat, als groei niet snel genoeg gaat, ondernemers iets anders gaan doen. Je moet focus houden. Je bedrijf is een plantje dat je water en zon moet geven, maar niet te veel. Het heeft de juiste aandacht nodig.”

“Groot, anticyclisch investeren. Het gaat nu goed met de economie, maar eigenlijk had je al moeten investeren. In 2008 hebben wij groot geïnvesteerd in technologie. Toen we groeiden, namen we geen extra mensen aan. De technologie ving dat op. Groot denken en risico’s nemen. Anders kom je niet vooruit.”

U doet niet aan vergaderen. Hoe werkt dat?

“Sinds 1999 vergaderen we niet. Ik introduceerde toen de kick-off talk. De communicatie was verticaal en ik merkte dat mensen blokkeerden. Ik wilde graag toegankelijke, horizontale communicatie. De kick-off talk bestaat uit harde en zachte elementen en kernwaarden. Harde elementen zijn cijfers, want we moeten wel geld verdienen. Ik ben niet de enige die praat, anderen praten ook. Ik kijk dan naar de teamleden. Het is goed om elke dag iedereen in de ogen te kijken. We bespreken alles in 10 minuten. Werkt goed en het is een mooi begin van de dag.”

U organiseert masterclasses voor ambitieuze jonge vrouwen. Waarom doet u dat?

“Mijn missie is het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap. In Nederland zijn er veel vrouwelijke ondernemers. Het aantal mannelijke en vrouwelijke ondernemers is gelijk, alleen de grootte van de onderneming is uit balans. Veel vrouwelijke ondernemers zijn eenpitters. Bij grote bedrijven is maar 6% aan de top vrouw. Nederland loopt daarin achter. Daarom heb ik de Young Lady Business Academy opgericht. Samen met andere powervrouwen wil ik jonge meiden laten zien dat ze de top kunnen bereiken als succesvolle onderneemster of zakenvrouw. De eerste academy was een geweldig succes. De tweede academy gaat op 27 november van start met onder andere Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma.”

Bron: Kamer van Koophandel