Top 250 Groeibedrijven

Groeibedrijven zorgen voor meer banen. Daar profiteert de hele economie van. De Top 250 Groeibedrijven is gebaseerd op het ScaleUp Dashboard van de Rotterdam School of Management (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en is in samenwerking met nlgroeit. De lijst geeft een compleet overzicht van de grootste groeiers van ons land. Het snelst groeiende bedrijf ontvangt de Gouden Groeier.

Wanneer kom je in de top 250?

De Top 250 Groeibedrijven is een overzicht van bedrijven (scale-ups) met minimaal 10 FTE (Full-Time Equivalent) en/of minstens 5 miljoen euro omzet. Deze bedrijven realiseerden drie opeenvolgende jaren jaarlijks een groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet. De echte toppers dus, die de Nederlandse economie ieder jaar weer een boost geven! De Top 10 is samengesteld uit bedrijven die de meeste banen in FTE creëerden in deze periode én de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei in FTE lieten zien. Voldoet jouw bedrijf aan de criteria? Laat dit aan het Erasmus Centre for Entrepreneurship weten via dit formulier.

nlgroeit - Top 250 Groeibedrijven 2019

Top 250 Groeibedrijven 2019

Picnic staat bovenaan de lijst van 250 snelst groeiende Nederlandse bedrijven in 2019. Het bedrijf creëerde 1697 nieuwe banen (in FTE) en groeide het snelst in de periode van eind 2015 tot en met eind 2018. Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven uit de Top 250 Groeibedrijven  in deze periode meer dan 40.000 banen (in FTE) gecreëerd. De Top 10 zorgde alleen al voor 21.675 banen.

nlgroeit - uitreiking gouden groeier

De Top 250 Groeibedrijven 2018

Takeaway.com groeide het snelst in de periode van eind 2014 tot en met eind 2017. Gezamenlijk hebben de 250 bedrijven uit deze lijst in deze periode meer dan 32.000 banen gecreëerd. De Top 10 zorgde alleen al voor 17.400 banen.

nlgroeit - gouden groeier rituals

Top 250 Groeibedrijven 2017

In 2017 werd de Top 250 Groeibedrijven voor het eerst gepubliceerd. De snelgroeiende bedrijven in deze lijst waren verantwoordelijk voor de creatie van 73.680 nieuwe banen. De top 10 alleen al zorgde voor meer dan 10.000 banen. De aanvoerder van de lijst, Rituals, creëerde 1097 nieuwe banen en groeide het snelst in deze periode.

Het ScaleUp Dashboard maakt gebruikt van verschillende databronnen (een combinatie van eigen onderzoek en bestaande, openbare databases) om jaarlijks onderzoek te doen naar de snelgroeiende bedrijven in Nederland. Prof. dr. Justin Jansen, academisch directeur van het ECE over de Top 250 Groeibedrijven. “Het ScaleUp Dashboard is de eerste lijst die echt alle bedrijven van Nederland met meer dan 10 medewerkers langs de meetlat heeft gelegd. Er zijn meer lijsten beschikbaar, maar die geven beperkt inzicht doordat bedrijven zichzelf moeten aanmelden, of doordat ze zich richten op bepaalde sectoren. Inzicht in welke bedrijven echt tot de top behoren ontbreekt dan ook en dat willen we bereiken door deze Top 250 Groeibedrijven, van de ruim 3000, van Nederland te publiceren.”

Prof. dr. Justin Jansen (1976) is hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Academisch Directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Zijn onderzoek naar strategisch leiderschap, ondernemerschap, innovatie en snelgroeiende bedrijven is gepubliceerd in toonaangevende internationale tijdschriften. Hij wordt beschouwd als één van de top-100 ondernemerschapshoogleraren die een cruciale rol speelt in het ontwikkelen en begeleiden van de ondernemers van de toekomst.

Het Erasmus Centre for Entrepreneurship is het ondernemerschapscentrum van Europa. Gedreven door de overtuiging dat ondernemerschap de belangrijkste voorwaarde is voor innovatie, wordt er naar gestreefd ondernemerschap in het DNA van mensen in te sluiten. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship creëert geen bedrijven, maar creëert ondernemers en zet hierbij de kennis en het netwerk van de Erasmus Universiteit Rotterdam in: een universiteit opgericht door ondernemers, meer dan 100 jaar geleden. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship heeft een duidelijk beeld van de succesvolle start- en groeifactoren van bedrijven. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship monitort en onderzoekt snelgroeiende bedrijven en presenteert de resultaten hiervan in het ScaleUp Dashboard.